השקעות אחראיות ומשבר האקלים

לוגו פורום החוסכים לפנסיה בישראל
ראשי
מי אנחנו
למה פנסיה?
מושגים בפנסיה וגמל
דמי הניהול
ניהול השקעות
אובייקטיביות בייעוץ
אגח קונצרניות, ועדת חודק, תספורות
המודל הצ'יליאני
ניהול אישי IRA
קישורים
להצטרפות
לתרומה פורום החוסכים לפנסיה


מהן השקעות אחראיות בחסכון הפנסיוני?

"השקעות אחראיות" היא גישה של השקעות, שבה בבחירת חברות אשר משקיעים בניירות הערך שלהן (כגון מניות, אגרות חוב או מתן אשראי ישיר), מתייחסים לא רק לפרמטרים פיננסיים מיידיים (תשואה, רמת סיכון, יציבות פיננסית) אלא גם לתפקוד החברה בהיבטים של מימשל תאגידי, אחריות חברתית ואחריות סביבתית. באנגלית גישה זו נקראת (RI (Responsible Investments והפרמטרים שאליהם היא מתייחסת נקראים ESG, קיצור של  Environment, Social & Governance.

כך למשל, בגישת השקעות כזו, ייתכן וייפסלו השקעות בחברות המעורבות במתן שוחד, חלוקת דיבידנדים בזמן חשש לחדלות פרעון, מעורבות בהעלמת מס, העסקה פוגענית של עובדים, במישרין או בעקיפין או פגיעה בבריאותם, פגיעה בבריאות הלקוחות או החלשה כלכלית או בריאותית של חלשים בלאו הכי; וכך גם חברות המזהמות את הסביבה או תורמות למשבר האקלים. ניתוחי ESG של חברות מתבצעים על סמך ניתוח הפרקים בדו"חות החברות, המתייחסים לנושאים אלה, דו"ח אחריות תאגידית במידה וקיים, ונתונים חיצוניים כגון דו"חות המשרד או סוכנות להגנת הסביבה.

כספי הפנסיה בישראל וברוב מדינות המערב מהווים חלק נכבד מהנכסים הפיננסיים של הציבור. זאת ועוד, היקף כספי החסכון לפנסיה צוברת בישראל חצה בשנת 2019 את התוצר הלאומי השנתי, וממשיך לטפס כלפי מעלה. משום כך, אין ספק שלאופן השקעת הכספים האלה יש השפעה משמעותית על הכלכלה בישראל, ויכולה להיות לו השפעה גם על כלכלות בחו"ל. להשקעה אחראית של הכספים יכולה להיות תרומה חיובית לכלכלה ולחברה, וזהו גם אינטרס של החוסכים החיים בישראל,  בנוסף, ע"פ רוב המחקרים, להשקעה אחראית יש תשואה גבוהה יותר בטווח הארוך, והסיכונים בהשקעות אלה נמוכים יותר: רבים מהמשברים העסקיים שאירעו לחברות שונות, ואירועים שפגעו באמון השוק, הלקוחות והרגולטורים, אירעו לאחר שבתקופה שלפני כן היו סימני אזהרה ו"אורות אדומים" שעליהם התריעו בניתוח ESG. גישה של סינון מוקדם או יציאה מהשקעות אלה בזמן היתה מונעת הפסד כספי משקיעים בזמן המשבר של החברה, ולכן מסייעת להשיג תשואה עודפת על פני משקיעים שלא נמנעים מהשקעות אלה.

משבר האקלים - והקשר בינו לבין כספי הפנסיה

מבין הסוגיות של השקעות אחראיות, נושא אחד מתבלט כיום בחשיבותו מעל כל השאר והוא משבר האקלים. משבר האקלים יהיה הבעיה הגדולה ביותר של האנושות ושל העולם במאה ה-21. פגיעתו בחיי אדם ובכלכלה תהיה בסופו של דבר גדולה בהרבה מזה של משבר הקורונה; מדובר על התחממות גלובלית, עליית גובה מי הים, עליה בכמות הימית והאירועים של מזג אויר קיצוני. גם השפעתו על מדינת ישראל לא מבוטלת: התפשטות המדבר צפונה והרחבת האזורים בהם כמות המשקעים לא מספיקה לחקלאות; מיליוני פליטים מאפריקה שיתדפקו על גבולות הארץ בשל אובדן מקורות מים ומזון באזורי המחיה שלהם, ומלחמות על מה שיישאר; עלייה במספר ימי עומס החום, ועליית גובה מי הים, יחד עם סיכון לצונאמי, שתפגע דווקא באזורי בניה יקרים מול הים התיכון. הגורם העיקרי למשבר האקלים, הוא הפקת אנרגיה תוך שימוש בדלמא בדלקים מאובנים (Fossil Fuel) כגון נפט ופחם. גם גז טבעי (מתאן), גם הוא דלק פוסילי, ולמרות התדמית שלו כדלק פחות מזהם מאשר נפט ופחם, הוא מהווה בעצמו גז חממה חזק; וכאשר שורפים אותו לטובת הפקת אנרגיה, גם הוא פולט פחמן דו-חמצני. לפיכך אנו סבורים שיש להפסיק את השימוש בו, כדי לעצור את משבר האקלים, וראשית יש לעצור פיתוח תשתיות חדשות בדלקים הפוסיליים. אחד האמצעים החשובים להפסקת פיתוח תשתיות בדלקים הפוסיליים הוא הפסקת מימון והסטת השקעות מדלקים אלו או שימוש בהם להפקת אנרגיה.
לשליחת פנייה לגופי הפנסיה שלכם להפסיק להשקיע בדלקים מזהמים

פעילות הפורום בנושא השקעות אחראיות

בעבר ניסה הפורום להצטרך למספר התארגנויות לקידום מוצרים פנסיוניים מבוססי השקעות אחראיות, אולם הנושא לא צלח. בקיץ 2020 התחלנו לפעול בשיתוף פעולה עם ארגונים לאיכות הסביבה והקמנו את הפורום לכסף נקי. במסגרת זו פנינו לגופים מוסדיים וקראנו להם להפסיק להשקיע בגופים מזהמים, או לפחות לפתוח מסלולי השקעה נקיים, ואנו מקיימים איתם פגישות.

לאחר שפורסמה השקעה של חברת "מגדל" בתחנות כוח מבוססות גז באשקלון ובשורק (אותן רכשה מחברת "דלק" בשליטת יצחק תשובה), פנינו לחברת מגדל ב-27 לספטמבר 2020 וביקשנו להימנע מהשקעות באנרגיה מדלקים פוסיליים. ב-3 בנובמבר 2020 הודיעה מגדל על כוונתה להשקיע את כספי הפנסיה שלה בגישת "השקעות אחראיות" (ESG) - ולאחר מכן גם פרסמו הצהרה ספציפית לגבי דלקים פוסיליים, אנו מברכים על כך!
ביולי 2021 הודיע גם בית ההשקעות הגדול בישראל אלטשולר-שחם, איתו גם נפגשנו, על הפסקת השקעות בפחם, גז ונפט, בכל פעילות בית ההשקעות כולל פנסיה, גמל, השתלמות וקרנות נאמנות - כל הכבוד!

בשיחותינו עם גופים מוסדיים, התברר לנו שקיים גוף פנסיוני אחד לפחות שפנה לרשות שוק ההון, ביקש לפתוח מסלול השקעה נפרד במדיניות ESG ונענה בשלילה - לפיכך פנינו לרשות שוק ההון וביקשנו לאשר פתיחת מסלולי השקעות אחראיות (ESG) ואקלים נקי מדלקים פוסיליים (Fossil-Free).

לקריאה נוספת:

פניות הפורום לרשות שוק ההון:

רוצים להשקיע את הפנסיה שלכם רק בחברות ירוקות? זה לא כל כך פשוט (דה מרקר 27.10.2020)
'לאפשר מסלול השקעה שלא פוגע באקלים' (אתר ערוץ 7, 30.10.2020)
פורום החוסכים לפנסיה: לאפשר פתיחת מסלולי חסכון 'ירוקים' - ללא השקעה בחברות מזהמות (עדיף 28.10.2020)
בעולם מושכים השקעות מגופים מזהמים, בישראל מבקשים להכפיל את השקעות הציבור בהם (גלובס 10.5.2021)

הודעת חברות מגדל ואלטשולר-שחם:

"גיא פישר: הסיכון הכי גדול בביטקוין - הזיהום שהוא מייצר" (דה מרקר 4.11.2020)
חברת הביטוח מגדל תפסיק להשקיע בדלקים פוסיליים עד 2030 (גלובס 29.12.2020)
המהפכה של בית ההשקעות הגדול בישראל: אלטשולר שחם לא יבצע השקעות חדשות בפחם, בגז ובנפט (גלובס 11.7.2021)

עוד על אחריות סביבתית בהשקעות:

איך בכלל מפרסמים שיקולי אחריות סביבתית? (וואלה! 10.2.2021)

מדד ת"א-125 אקלים נקי מדלקים פוסיליים

(TA-125 Fossil-Free Climate Index)

כדי להקל על משקיעים בבורסה הישראלית להימנע מהשקעה בדלקים מזהמים, יזם פורום החוסכים לפנסיה את הקמתו של מדד תא-125 ללא דלקים מזהמים. מדד זה יכלול את רוב חברות תא-125 ברוב הענפים (מעל 100 מתוך 125) אולם לא יכלול חברות העוסקות בהפקה, זיקוק והובלה של נפט, פחם, גז טבעי או הפקת חשמל באמצעותן. קיומו של מדד כזה יאפשר מוצרים עוקבים (קרנות נאמנות וקרנות סל), מסלולי חסכון פנסיוני שיעקבו אחרי המדד וכן משקיעים בניהול אישי (IRA) שיעדיפו להשקיע עם מדד זה על פני תא-125 המקורי הכולל חברות הפוגעות באקלים.

להלן מספר מדדים בינלאומיים בהקשר זה:

  • S&P 500 Fossil Fuel Free Index
  • S&P Global 1200 Fossil Fuel Free Index
  • S&P Asia 50 Fossil Fuel Free Index
  • S&P Europe 350 Fossil Fuel Free Index
  • S&P Latin America 40 Fossil Fuel Free Index
  • S&P/ASX All Australian 50 Fossil Fuel Free Index
  • MSCI World ex Fossil Fuels Index (EUR)
  • MSCI ACWI ex Fossil Fuels Index (GBP)
  • MSCI EAFE ex Fossil Fuels Index (USD)

ב-23 לאוגוסט 2020 פנינו למנכ"ל הבורסה בהצעה להקים מדד כזה, בהמשך לפניה, התקיימה ב-7 בספטמבר פגישה עם אנשי יחידת המדדים של הבורסה ונציגי ארגוני הסביבה, במשרדנו בבית העמותות.


תמונה מישיבת ההתנעה של הקמת המדד

מימין: רועי מימרן, יו"ר פורום החוסכים לפנסיה בישראל; רוני ניימן, ארגון שומרי הבית; עו"ד אורלי אהרוני, יועצת לארגוני סביבה; יניב הירש, מנהל שיווק המדדים בבורסה לניירות ערך; עמית רחמני, מנהל יחידת המדד בבורסה לניירות ערך.

בהמשך, קידמנו הסכם בין ארגון "חיים וסביבה", ארגון הגג של ארגוני איכות הסביבה בישראל, אשר נותן את חסותו המקצועית למדד, לבין הבורסה לניירות ערך בתל-אביב, לפיה הרכב המדד, ליתר דיוק רשימת החברות שלא יכללו במדד, ייקבע ע"י ועדה שתוקם ע"י "חיים וסביבה". יו"ר פורום החוסכים לפנסיה הוא חבר בועדה. הקמת המדד אושרה ע"י דירקטוריון הבורסה ב-5 בנובמבר 2020, והמדד עצמו הושק ב-6 בדצמבר. ב-12 במאי 2021 החלה להיסחר קרן סל ראשונה (של מגדל) שעוקבת אחרי המדד, מה שמנגיש את ההשקעה בו לכולם.

ארוע פתיחת המסחר בבורסה

ארוע פתיחת המסחר והשקת קרן הסל של מגדל שעוקבת אחרי מדד תא-125 אקלים נקי - 30.5.2021. מימין: יניב הירש, מנהל שיווק המדדים בבורסה, עמית רחמני, מנהל יחידת המדדים בבורסה, רוני ניימן - ארגון שומרי הבית, רועי מימרן - יו"ר פורום החוסכים לפנסיה, עו"ד אורלי אהרוני - יו"ר ועדת המדד, אורן קפלון - ארגון Fossil Free Israel.

לנתוני המדד באתר הבורסה לפירוט המדד באתר חיים וסביבה להרכב ועדת המדד באתר חיים וסביבה
לכתבות:
לראשונה בישראל: מדד אקלים ירוק בבורסת תל אביב, נקי מדלקים פוסיליים (גלובס 10.11.2020)
חברות האקלים על המפה: מדד חדש לבורסת ת"א (9.11.2020)
החוסכים גייסו את הבורסה לטובת האקלים (דבר ראשון 14.11.2020)
Israel’s first fossil fuel-free stock index aims to put investors in the green (Times of Israel 7.12.2020)
השקעה נקייה: מגדל שוקי הון תאפשר השקעה בסל מניות ישראליות בניכוי תעשיית הדלקים (דבר ראשון 13.5.2021)
Migdal Capital Markets becomes first investment house to track new green index (Times of Israel 30.5.2021)
הבורסה השיקה מדד נקי ממזהמים, אבל רק חברה אחת הרימה את הכפפה (גלובס 6.7.2021)