דמי הניהול בחסכון הפנסיוני

לוגו פורום החוסכים לפנסיה בישראל
ראשי
מי אנחנו
למה פנסיה?
מושגים בפנסיה וגמל
דמי הניהול
ניהול השקעות
אובייקטיביות בייעוץ
אגח קונצרניות, ועדת חודק, תספורות
המודל הצ'יליאני
ניהול אישי IRA
קישורים
להצטרפות
לתרומה פורום החוסכים לפנסיה




על דמי הניהול

דמי הניהול הינם תשלום שמורידים באופן קבוע בתי ההשקעות וחברות הביטוח מן החסכון הפנסיוני שלנו. הסכום אמור לממן הוצאות תפעול, שיווק, ניהול השקעות ורווחים של הגוף המנהל, אולם בחישוב מצטבר לאורך כל השנים, עלות דמי הניהול ללקוחות הרגילים (לא כולל קופות מפעליות והסדרי חברה מיוחדים בהם העלות יותר נמוכה) עלולה לגזול עד שליש מן הכספים שאנו מפרישים והתשואה הפוטנציאלית בגינם, דבר שמהווה פגיעה משמעותית בציבור, שתורגש דווקא בגיל בו הוא חלש ותלוי בהכנסה הזו, והעברת עושר מן הציבור לידי חברות הביטוח ובתי ההשקעות.
יש לזכור כי, כי גובה הכספים שיעמדו לרשותנו תלויים בגורמים נוספים, כגון: התשואה על ההשקעות, תשואה דמוגרפית (בקרנות הפנסיה החדשות), עלויות הביטוח והחלוקה בין הביטוח לחסכון, ומקדמי הקצבה בתכנית (בתכניות משלמות לקצבה). אולם דמי הניהול הם נתון ידוע מראש וניתן לחישוב, וכך גם פגיעתם בחסכון הפנסיוני.

סוג החסכון % מההפקדות השוטפות % שנתי מהצבירה פגיעה כוללת בחסכון*
ביטוחי מנהלים (נפתחו 2012-2004) 11-13% 1-2% 37%
ביטוח מנהלים (משתתפות ברווחים - נפתחו עד שנת 2004) - 0.6% ובנוסף 15% מהרווח הריאלי המצטבר 27%
קופת גמל / קרן פנסיה כללית עד 2012 - 2% 35%
קרן פנסיה מקיפה 6% 0.5% 16%
קופות גמל וביטוח מנהלים כיום לפי החלטת ועדת הכספים 27.2.12 4% 1.05% 24%
* פגיעה מצטברת בחסכון, מחושבת בהנחה של דמי ניהול מקסימליים, 37 שנות עבודה, משכורת קבועה ותשואה שנתית ברוטו 4% על כספי החסכון

דמי הניהול לפנסיונרים

בקרנות הפנסיה החדשות יש כיום תחרות על החוסכים הפעילים, אלו שממשיכים לחסוך ולהפקיד, והם יכולים להשיג הנחה בדמי הניהול. לעומת זאת, על שתי אוכלוסיות אין תחרות: חוסכים לא פעילים, שכרגע לא מפקידים לחסכון, ופורשים לפנסיה, שמתחילים לקבל קצבה מקרן הפנסיה, והקרנות הגדולות מחשבות את מקדם ההמרה שלהן כאשר מגולמים בתוכו דמי ניהול מקסימליים של 0.5% לשנה מהצבירה. יוצאי הדופן הן קרנות הפנסיה הנבחרות (ברירת המחדל) שגובות כיום רק 0.3% מהפורשים לפנסיה.
לכן פירסמה רשות שוק ההון טיוטת תקנות שמגבילות את דמי הניהול המקסימליים ל-0.3% לשנה מהצבירה לכל הפורשים לפנסיה החל מ-2021. פורום החוסכים לפנסיה הגיש נייר עמדה בתגובה לטיוטה.

עיקרי נייר העמדה שהגשנו למשרד האוצר ורשות שוק ההון, ינואר 2021:

  1. אנחנו תומכים בטיוטה המוצעת של התקנות, שמטרתה להפחית את דמי הניהול שמשלמים הפנסיונרים בקרנות הפנסיה החדשות ובביטוחי מנהלים חדשים, וכך להגדיל את הפנסיה.
  2. אין ספק שכיום השוק אינו תומך בתחרות מספקת על ציבור הפנסיונרים והפחתת עלויות עבורם, למעט קרנות הפנסיה הנבחרות שהתחייבו לגבות תקרה של 0.3%.
  3. קרנות הפנסיה של העמיתים הפנסיונרים כוללות שעור גבוה של אגרות חוב מיועדות, המונפקות על ידי המדינה, בשיעור של 60% לפחות, ובהן לא נדרשת קרן הפנסיה לנהל השקעות בצורה אקטיבית. כך למעשה מדובר בניהול של עד 40% מהשקעות הכספים.
  4. טיוטה זו מתייחסת לפנסיונרים הפורשים לפנסיה החל מ-1 בינואר 2021, עם זאת קיים ציבור פנסיונרים גם בקרנות החדשות אשר פרש לפנסיה לפני כן, ויש לתת מענה שיאפשר גם לו לנהל משא ומתן ולהפחית את דמי הניהול.

להורדת נייר העמדה המלא:

כמה גובים היום?

סוג מוצר החסכון % מההפקדות השוטפות % שנתי מהצבירה
מקסימוםממוצעמקסימוםממוצע
ביטוחי מנהלים שנפתחו החל מ-20144%2.57%1.05%0.94%
קרן פנסיה חדשה מקיפה6%2.12%0.5%0.21%
קרן פנסיה חדשה כללית / משלימה4%0.94%1.05%0.48%
קופת גמל לחסכון (תגמולים ופיצויים)4%0.30%1.05%0.55%
קרן השתלמות0%0%2%0.59%
קופת גמל להשקעה4%0%1.05%0.64%
הנתונים נכונים לשנת 2019

קרנות ברירת מחדל

קרנות הפנסיה החדשות לא טופלו ברפורמה של 2012 מכיוון שדמי הניהול בהן היו (ועדיין) נמוכים יותר מאלו של ביטוחי המנהלים וקופות הגמל. אולם מכיוון שרוב העובדים החדשים וגם החוסכים החלשים, שהצטרפו למעגל החסכון לאחר צו פנסיה חובה, חוסכים בקרנות הפנסיה החדשות, קיימת גם שם בעיה שחוסכים רבים משלמים את דמי הניהול המקסימליים. זה כולל חוסכים לא-מאוגדים או חלשים, שאף אחד לא ניהול עבורם משא ומתן (וכך דמי הניהול הופכים בפועל למס רגרסיבי, ששיעורו בפועל גבוה עבור העניים יותר), וגם קרנות לא-פעילות, ממקום עבודה לשעבר.
בשנים 2015-6 התחיל האוצר להפגין גישה פרו-צרכנית, והודיע על כוונתו לבצע מכרז כדי לבחור "קרנות ברירת מחדל" שאליהן יצורפו עובדים ועובדות שאין להם קרן נבחרת של מקום העבודה וכמובן לא בחרו קרן בעצמם. זהו מהלך חברתי חשוב כי הוא בעצם מאגד את כל העובדים הלא-מאוגדים והחלשים במשק ומנהל משא ומתן בשם כולם. המהלך לא מונע מקרנות אחרות להציע מסלולי השקעה ייחודיים בדמי ניהול גבוהים יותר, לחוסכים שמעוניינים בכך, אולם הפעם הם יעשו זאת מתוך בחירה ולא מתוך חוסר ברירה. החסרון: קרנות ברירת המחדל ייבחרו רק על סמך דמי ניהול מוזלים, ללא התחשבות בתשואה שהביאה הקרן על ההשקעות. בכך לא יווצר תמריץ לקרנות להביא תשואה גבוהה יותר.
במקביל, פרסמה המפקחת סלינגר טיוטת כללים כיצד בוחרים קרן נבחרת של מקום עבודה: זה יתבצע במכרז פתוח, שיכול להתחשב ב-3 קריטריונים: תשואת הקופה ב-5 השנים האחרונות, דמי הניהול המוצעים ומדדי שירות כפי שמתפרסמים ע"י משרד האוצר. המהלך לא מאפשר למקומות עבודה להתחשב באג'נדה במדיניות ההשקעות כגון "השקעות אחראיות" או השקעה גדולה יותר בצמיחה במשק הישראלי.
מהלך משלים שאושר בחקיקה הוא "עקוב-אחריי פנסיוני" - שקובע שמשנת 2017, בהצטרפות לקרן חדשה, באופן אוטומטי יועברו כספי הקרנות הקודמות לקרן החדשה (אלא אם יורה הלקוח אחרת). בכך, הסכם דמי הניהול של הלקוח עם הקרן הפעילה יחול גם על הכספים הקודמים (במקום לשלם דמי ניהול מקסימליים) וייחסך מהלקוח הצורך לעקוב אחר קרנות רבות.

במכרז שנערך בשנת 2016 זכו שתי הקרנות של "הלמן-אלדובי" ו"מיטב-דש" כקרנות פנסיה נבחרות. דמי הניהול למי שהצטרף בתקופה זו הם במיטב-דש: 0.01% מהצבירה לשנה ועוד 1.31% מההפקדות השוטפות. בקרן של הלמן-אלדובי: 0.001% מהצבירה לשנה ועוד 1.49% מההפקדות השוטפות, מובטח למשך 10 שנים. בשנת 2018 פירסמה רשות שוק ההון כללים למכרז חדש לקרנות ברירת מחדל, שקבעו דמי ניהול מינימליים של 0.1% מהצבירה לשנה ועוד 1.5% מההפקדות - רף גבוה יותר מהקרנות במכרז הקודם, כדי למנוע זכייה במחירי הפסד. הפעם זכו במכרז ארבע קרנות: אלטשולר-שחם, הלמן-אלדובי, מיטב-דש, ופסגות. מי שהצטרף לקרנות ברירת המחדל בתנאים שסוכמו, דמי הניהול שלו מובטחים ל-10 שנים. כמו כן נקבע כאמור שפורשים לפנסיה מקרנות אלה ישלמו דמי ניהול של 0.3% לשנה מהצבירה בפנסיה במקום התקרה של 0.5%.

במכרז האחרון שנערך ב-2021 זכו שתי קרנות קיימות: אלטשולר-שחם ומיטב-דש, וכמו כן שתי קרנות חדשות שאמורות לקום בתחילת 2022: מור ואינפיניטי, בדמי ניהול נמוכים של 1% מההפקדות אך 0.22% לשנה מהצבירה (גבוה יותר מהמכרזים הקודמים), ודמי ניהול מהצבירה של 0.3% לפנסיונרים.

ראו גם: קרן ברירת מחדל לפנסיה - מהלך חברתי (רועי מימרן, TheMarker 2016)
לרפורמת קרנות ברירת המחדל - אפריל 2019

הוצאות ניהול השקעות (או: הוצאות ישירות)

מנהלי ההשקעות בחברות הביטוח ובתי ההשקעות לא מנהלים את כל כספי ההשקעות באופן ישיר, אלא הם משקיעים חלק מהכספים באמצעות מוצרי השקעה המנוהלים על ידי צדדים שלישיים: קרנות נאמנות, בעיקר בחו"ל, קרנות סל, בעיקר בחו"ל, קרנות גידור (Hedge funds), קרנות השקעה פרטיות (Private Equity), קרנות השקעה בנדל"ן (REIT) ובקרנות הון סיכון (Venture Capital). קרנות אלה גובות דמי ניהול משל עצמן, שאותם מעבירים מנהלי ההשקעות מהכספים שלנו - אלו הוצאות ישירות או הוצאות ניהול השקעות. בשנת 2013 תוקנו תקנות המגבילות הוצאות אלה לתקרה של 0.25% מהצבירה בתיק לשנה. לטענת מנהלי ההשקעות ורשות שוק ההון, מוצרי השקעה אלה מסייעים לפזר את ההשקעות בין מדינות שונות, חלקם מאפשרים בעקיפין השקעה בחברות לא-בורסאיות, שהתשואה עליהן עשויה להיות גבוהה יותר ("פרמיית אי-סחירות") כך שהם מסייעים לשיפור התשואה ולהפחתת הסיכון. עם זאת ראינו גם מקרים מקוממים, בהם קרנות שהוקמו ע"י מנהלי השקעות לשעבר בגופים המוסדיים בישראל, ומבצעות עבודה דומה לזו שאמורים לבצע מנהלי ההשקעות המוסדיים עצמם, מנהלות כספי פנסיה שלנו וכך אנו משלמים דמי ניהול כפולים - כלומר גוזרים קופון נוסף על חשבוננו.
בשנת 2020 הקים הממונה על שוק ההון, ביטוח וחסכון, ד"ר משה ברקת, ועדה בראשות פרופ' ישי יפה לבחון את נושא ההוצאות הישירות.

פורום החוסכים לפנסיה הגיש נייר עמדה לועדה. לפרטים: בנייר העמדה התייחסנו לסוגיות ההוצאות הישירות על ביצוע עסקאות. המסקנה העיקרית שלנו היא תמיכה בהמשך המצב הקיים של תקרה של 0.25%, ושל העדפה להשקעות ריאליות כגון השקעה בהיי-טק ובתשתיות על-פני השקעות פיננסיות גרידא. עם זאת, אנו מצפים למידע נוסף שכיום חסר בנושא זה, ויש להגדיל את השקיפות בנושא כלפי החוסכים. הנייר מפרט את הרקע לנושא, שיקולים בעד ונגד.
להורדת נייר העמדה המלא:

רקע: עלייה בדמי הניהול בקופות הגמל - 2004-2010

עלייה בגובה דמי הניהול בקופות הגמל
עלייה בגובה דמי הניהול בקופות הגמל. מקור: אתר גלובס

בניגוד לביטוחי מנהלים, בהם גובה דמי הניהול היה עושק מאז ומתמיד, עד שנת 2004, היו רוב קופות הגמל בבעלות הבנקים המסחריים ודמי הניהול בהם היו נמוכים יותר. רפורמת ועדת בכר הכריחה את הבנקים להיפרד מהאחזקה בקופות הגמל, ורובן נמכרו לחברות ביטוח ובתי ההשקעות. חלקן אף החליפו בעלות שוב מאז (לדוגמה, קופות הגמל של פריזמה עברו לפסגות, ישיר בית השקעות התמזגו עם מיטב, ולאחר מכן עם דש ועוד). במצב בו קופות גמל עומדות למכירה, עליהן להציג רווחיות כלפי הקונה, והאמצעי בו נקטו לשם כך היה העלאת דמי הניהול. רק משנת 2011, לאחר פרסום התכנית להגברת התחרות בשוק החסכון הפנסיוני, נעצרה העליה בדמי הניהול בקופות הגמל.
יש לציין, שיש עלויות נלוות להשקעות שאינן מחושבות בדמי הניהול אלא בתשואת ההשקעות: עמלות ברוקראז', קסטודיאן, דמי ניהול חיצוניים של קרנות השקעה וקרנות נאמנות או מנהלי השקעות בחו"ל, תעודות סל זרות, קרנות הון סיכון והוצאות בגין הלוואות.

מי משלם יותר ומי פחות?

באופן כללי, הקופות והקרנות שגובות את דמי הניהול הנמוכים ביותר בשוק נמצאות בבעלות מקומות עבודה או ארגוני עובדים, עבור קבוצה ספציפית של עובדים השייכים למקום עבודה או לסקטור מסוים (קופות מפעליות או ענפיות).
הקבוצה השניה הינה תכניות בקופות והקרנות הרגילות במסגרת הסדרי חברה של מקומות עבודה גדולים או ועדי עובדים חזקים. לקבוצות אלו כושר מיקוח רב יותר כלפי הסוכנויות, חברות הביטוח ובתי ההשקעות.
הקבוצה השלישית הינם עובדים שמשיגים תנאים טובים באמצעות ניהול משא ומתן אישי. ככל ששווי החסכון והפרמיה החודשית גבוהים יותר, כך קל יותר להשיג תנאים טובים יותר, וכך דמי הניהול מהווים בעצם מס רגרסיבי (באחוז הפוך לגובה השכר).
והקבוצה הרביעית, שלמעשה מממנת את הקבוצה השניה, היא עובדים שמשלמים את גובה דמי הניהול המקסימליים או קרוב להם, בהעדר ידע או כושר מיקוח.

משתלם לעבוד בשביל מעסיק גדול
הבדלים בגובה דמי הניהול בביטוחי מנהלים. מקור: אתר כלכליסט
דמי ניהול אצל מעסיקים
הבדלים בגובה דמי הניהול בקרנות פנסיה. מקור: אתר כלכליסט

כיצד הפחתנו את תקרת דמי הניהול ב-2012?

אחד הגורמים להקמת הפורום ב-2010, היה המצב בו דמי הניהול הגיעו ל-2% בשנה בקופות הגמל ובביטוחי המנהלים (בביטוחי המנהלים, לחלופין, היו דמי ניהול גבוהים מהפקדות שהגיעו עד 13%, לסרוגין עם דמי הניהול מצבירה). עם התארגנות הפורום פעלנו בנושא זה כנושא מרכזי מול משרד האוצר, הכנסת והתקשורת הכלכלית. הפעילות סוקרה בתקשורת, לדוגמא כאן וכאן. בתחילה טען משרד האוצר שאין צורך בהתערבות רגולטורית בעניין, אולם לאחר מכן התעשת וגובשה "תכנית להגברת התחרות בשוק הפנסיוני", אשר הוצגה במסיבת העיתונאים של האוצר ב-30.11.10. על-פי התכנית, אמורים היו לרדת דמי הניהול בכל קופות הגמל (לא כולל קרנות השתלמות) ובביטוחי המנהלים החדשים לגובה של עד 1.5% לשנה, או 1.2% לשנה בתוספות 5% מכל הפרשה חדשה לחסכון. משנת 2015 דמי הניהול יהיו עד 1.2% לשנה בתוספות 5% מכל הפרשה חדשה לחסכון. לפי בסיס החישוב שלנו, העלות אמורה היתה להיות 27% מהחסכון עד היציאה לפנסיה, אולם פחות מהתקרה הקודמת של 35%. האוצר הוציא טיוטות תקנות בעניין, אך עד פברואר 2012 לא הוצגו תקנות מחייבות, ואנשים המשיכו לשלם דמי ניהול גבוהים. אנו המשכנו להציג את הנושא בפני חברי כנסת, בהרצאות ובמאהלי המחאה החברתית.
בתאריך 13.11.11 פנינו למשרד האוצר בקריאה להפוך את הטיוטה להנחייה מחייבת מכתב, פנייה שגם סוקרה בתקשורת. באותו שבוע הצגנו את הנושא בפני ועדת הכלכלה של הכנסת: לסיקור ועוד כאן. בדצמבר 2011 פרסמנו מחקר שהצביע על כך שאין קשר בין דמי הניהול לתשואה בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה. המחקר זכה לכתבת השער בעיתון כלכליסט ב-5.12.11, באותו יום גם הצגנו את הנושא בישיבה משותפת של ועדת הכספים והעבודה והרווחה של הכנסת.
כותרת ראשית כלכליסט דמי הניהול
לאחר שעד ינואר 2012 לא הביא משרד האוצר לאישור ועדת הכספים את התקנות החדשות, ואילו מודעות הציבור לנושא הלכה וגדלה עקב הקמפיין של עיתון "כלכליסט", הפעילות שלנו וגורמים אחרים, ואיתה הדרישה לשינוי המצב, הודיע ח"כ חיים כץ שבכוונתו להגיש את הצעת החוק להפחתת דמי הניהול לקריאה טרומית. לאחר התערבות ראש הממשלה, סוכם על פשרה לפיה תקרת דמי הניהול תיקבע על 4% מההפקדות ועוד 1.05% לשנה מהצבירה, ובנוסף שתי אוכלוסיות חלשות ישלמו דמי ניהול מופחתים: פנסיונרים עד 0.6% לשנה, ובעלי חשבונות אבודים (שאבד הקשר בין מנהל הקופה לבעלים) עד 0.3% לשנה. פשרה זו אושרה בועדת הכספים של הכנסת בתאריך 27.2.12, והתקנות הסופיות פורסמו ע"י משרד האוצר ביוני 2012.
כך, במאבק נחוש של שנתיים, הצלחנו להביא לחסכון של מאות אלפי שקלים לכל אחת ממאות אלפי משפחות בישראל, במקום להעשיר את בעלי ומנהלי חברות הביטוח ובתי ההשקעות.
לתקנות דמי הניהול - 2012

לקריאה נוספת

דמי הניהול בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה, מרכז המחקר והמידע של הכנסת 9.2.10 PDF
פרשתם לאחר 37 שנות עבודה? כך "זוללות" לכם חברות הביטוח, הקרנות והקופות מיליוני שקלים (TheMarker 18.2.10)
הצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (תיקון - הגבלת דמי ניהול), התש"ע-2010 (הוגשה 15.3.10)
פרסום ראשון: נדחתה הצעת החוק להפחתת דמי הניהול על כספי הפנסיה (כלכליסט 27.6.10)
פניית הפורום למשרד האוצר בנושא דמי הניהול - 13.7.10 לידיעה בגלובס
מאמר מטעם הפורום - יש דמי ניהול שלא צריך לשלם (גלובס 3.8.10)
יו"ר פורום החוסכים לפנסיה במכתב למפקח: "ממש את תכנית הפחתת דמי הניהול" (כלכליסט 13.11.11)
חסכת כספים כל חייך? שליש מהפנסיה "זולג" לדמי הניהול (News1 15.11.11)
המדינה: נקנוס מי שיפגע בזכויות חוסכי הפנסיה (Ynet 15.11.11)
על העלויות הנלוות: בדיקת "גלובס" מעלה תמונה מקוממת: חושבים שדמי הניהול גבוהים? אתם צודקים, ולא יודעים עד כמה (גלובס 22.11.11)
מחקר מטעם הפורום - "אין התאמה בין דמי הניהול לבין תשואת הקופה" (כלכליסט 5.12.11)
ח"כ כץ: קיצוץ מסיבי בדמי הניהול בשוק הפנסיוני (גלובס 24.1.12)
שריג: נפחית את תקרת דמי הניהול בגמל - ל-1.2% (כלכליסט 31.1.12)
מהפכת דמי הניהול || להעביר את קרנות הפנסיה לניהול פסיבי, לוותר על מנהלי ההשקעות (הארץ 3.2.12)
ועדת הכספים אישרה הורדת דמי הניהול בגמל (Ynet 27.2.12)
כך מבצעות חברות הפנסיה סיבוב מהיר על כספי הפיצויים שלכם (TheMarker 9.5.12)
חברות הגמל והפנסיה יחזירו לעמיתים עשרות מיליוני שקלים (TheMarker 21.5.12)
הרפורמה בדמי הניהול יוצאת לדרך; הבשורה החל מ-2013 (25.6.12 גלובס)
האוצר קובע דמי ניהול מינימליים בגמל ובביטוחי המנהלים (גלובס 17.10.12)
"דמי הניהול המינימליים פוגעים בחוסכים" (News1 25.10.12)
באוצר רוצים לסייע לכל ה"פראיירים" לקבל הנחות על הפנסיה (גלובס, 29.12.15)
אושרה בטרומית הפחתת דמי ניהול בפנסיה (וואלה!, 23.3.16)

האמור בדף זה אינו מחליף את בדיקת התנאים הקיימים או המוצעים לכל לקוח בנפרד, וכן אינו מחליף ייעוץ פנסיוני פרטני ע"י מי שהוסמך לכך.