IRA - ניהול חסכון אישי

לוגו פורום החוסכים לפנסיה בישראל
ראשי
מי אנחנו
למה פנסיה?
מושגים בפנסיה וגמל
דמי הניהול
ניהול השקעות
אובייקטיביות בייעוץ
אגח קונצרניות, ועדת חודק, תספורות
המודל הצ'יליאני
ניהול אישי IRA
קישורים
להצטרפות
לתרומה פורום החוסכים לפנסיה


קופות גמל בניהול אישי הן אופציה לאנשים לנהל בעצמם את השקעת כספי החסכון הפנסיוני שלהם. בחו"ל הדבר מכונה Individual Retirement Account) IRA). שרות זה מאפשר לחוסך מצד אחד להנות מהטבות המס על הפקדות כסף לקופות גמל (הדומות לאלו של קרן פנסיה) ו/או קרנות השתלמות, ומצד שני לשלוט באופן השקעת הכספים, אם באופן אישי או באמצעות מנהל תיקים אישי שפועל ע"פ הנחיות החוסך, ואולי גם לחסוך באופן יחסי חלק מדמי הניהול.

מתי זה ניתן?
יש שני מקרים. הכספים במקרים האלה ניתנים לניהול עצמי מלא:
1. כספי קרנות השתלמות.
2. כספים נזילים, של קופות גמל שנפתחו עד 2006 או הופקדו לפי תיקון 190.
3. כספי פנסיה של שכיר אשר צבר חסכון בגובה של 1.3 מיליון ש"ח או מקבל קצבה בסכום 4,500 ש"ח לחודש ומעלה.

לעומת זאת, כספי גמל של שכירים שלא עונים על הכללים האלה ניתן להשקיע רק בהשקעות עוקבות-מדדים, למשל באמצעות קרנות סל  (ETF).

יתרונות בניהול אישי:
א. שליטה בניהול הכסף שלכם במקום לתת אותה למנהלי ההשקעות בבתי ההשקעות.
ב. יכולת התאמת רמת הסיכון למועד שצפוי למשיכת הכספים.
ג. יכולת לממש תפיסה אישית לגבי ניהול הכספים, לדוגמא גישת השקעות אחראיות (ESG) או הימנעות מהשקעה בדלקים פוסיליים הפוגעים באקלים (Fossil Free).
ד. אינטגרציה של ניהול התיק בקופת הגמל עם ניהול תיק השקעות פרטי בבית השקעות, או באמצעות אותו מנהל תיקים.

כמו כן זה יכול לעניין משקיעים אקטיביסטים המעוניינים להשתתף באסיפות בעלי מניות או מחזיקי אג"ח של החברות בהן הם מושקעים, או בהצבעות שלהם, ולא להותיר לגופים המוסדיים לעשות זאת בשבילם.

מה החסרונות בניהול אישי? אנשים בעלי חוסר ידע או מקצועיות בהשקעה, יכולים להשקיע בהשקעות בסיכון גבוה מבלי להיות מודעים לכל ההשלכות, או בפיזור לא מספיק של ההשקעות, ולהגדיל את הסיכון בתיק מעל הרצוי. בנוסף, אנשים שלא עוסקים בתחום ההשקעות באופן קבוע, יידרשו להקדיש לכך הרבה מזמנם כדי לבדוק אופציות השקעה באופן מעמיק.
מצד שני, ניתן לקחת מנהל תיקים או גוף השקעות ולבקש מהם לנהל עבור הלקוח את החסכון הפנסיוני או קרן ההשתלמות, לפי מדיניות השקעות שנקבעת בתיאום עם הלקוח. בשיטה זו החסכון בדמי ניהול עלול להתקזז עם עלות מנהל ההשקעות, אולם ללקוח יש השפעה טובה יותר על אופן ניהול הכספים.
נקודה נוספת היא שלא ניתן לנהל כיום קרן פנסיה ב-IRA אלא רק קופת גמל (או להעביר כספי קרן פנסיה לקופת גמל).

אם אני לא מבין/ה בזה ולא רוצה לקחת מנהל תיקים? אם עדיין רוצים לשמור על השליטה והניהול האישי, ולא לשלם דמי ניהול למנהל תיקים או כמובן למנהלי ההשקעות של קופת גמל, ניתן לאמץ אסטרטגיית השקעה פסיבית באמצעות קרנות סל - ראו שיטה מומלצת להשקעה פסיבית.
בחלק מהמקרים יש לשקול את הכדאיות של ניהול הכספים בקופת גמל בניהול אישי לעומת קרן פנסיה - בקרן פנסיה אמנם אין ניהול אישי, אך 30% מהכספים מושקעים באג"ח ממשלתיות מיועדות בריבית גבוהה מריבית השוק, ודמי הניהול מצבירה לא עולים על 0.5% לשנה מהכספים.

אילו מגבלות קיימות על כך? יש נכסים שקופות אישיות מנועות מהשקעה בהן. ניתן לקנות רק ניירות ערך סחירים דרך הבורסות ולא מחוץ להן. כתוצאה מכך, למשל, לא ניתן לקנות באופן ישיר נדל"ן מניב להשכרה, או להשקיע בחברות Start-Up. מותר להשקיע רק בנכסים סחירים בישראל או במדינת חוץ מאושרת, לא ניתן לקנות אופציות Call בכלל, ואופציות Put רק עד 5% מהתיק, ולא ניתן לבצע מכירה בחסר (short). לא ניתן להשקיע יותר מ-10% בחברה אחת. כמו כן לא ניתן להשקיע במוצרים מובנים.

IRA

כיצד זה מתבצע? בישראל כיום שני בתי השקעות שנותנים שירותי ניהול אישי של קופות גמל וקרנות השתלמות, תוך שמירה על הטבות המס:
הלמן-אלדובי - פרטים כאן
מיטב-דש - פרטים כאן
יש ליצור קשר עם אחד הגופים, ולפתוח שם קופת IRA ולהפקיד או להעביר את הכספים מקופה אחרת. במקרה זה, ייפתח חשבון השקעות ייעודי שאתם תקבלו אפשרות למכור ולקנות בו ניירות ערך באמצעות האינטרנט.
בתי ההשקעות בדרך-כלל מתנים הסדר זה בגובה מינימלי של התיק הקיים, לדוגמא 50,000 ש"ח. גם בפסגות ובהפניקס-אקסלנס קיימת תשתית ניהול אישי לבעלי תיקי גמל והשתלמות בסכומים גבוהים יותר. רוב פעילות ההשקעה מתבצעת דרך האינטרנט. אסורה ההשקעה בנכסים לא סחירים, במוצרים מובנים, או השקעה בחברה בודדת מעל 10% חשיפה מיתרת החשבון.

כמה זה עולה? בתי ההשקעות גובים דמי ניהול על השרות, המקסימום המותר בחוק הוא כיום 2% לשנה, אולם בפועל על IRA העלות המקובלת היא 0.3% מהצבירה לשנה. בנוסף, חשבון ההשקעות מחויב על שירותי הברוקראז' - ניהול תיק ניירות הערך, פעולות קנייה ומכירה - עלויות אלה קיימות גם בקופת גמל "רגילה" אולם הלקוח אינו רואה אותן כי הן נספגות ברווחים או הפסדים של תיק ההשקעות. כאן לעומת זאת הלקוח רואה את החיובים בחשבון.

לתקנות הקיימות:
תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (קופת גמל בניהול אישי), התש"ע-2009
לתיקון לתקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (קופת גמל בניהול אישי), התשע"ז-2017
חוזר - הפקדת כספים במעמד עצמאי לקופת גמל בניהול אישי (יוני 2015)