המודל הצ'יליאני (או: המודל החכ"מ)

לוגו פורום החוסכים לפנסיה בישראל
ראשי
מי אנחנו
למה פנסיה?
מושגים בפנסיה וגמל
דמי הניהול
ניהול השקעות
אובייקטיביות בייעוץ
אגח קונצרניות, ועדת חודק, תספורות
המודל הצ'יליאני
ניהול אישי IRA
קישורים
להצטרפות
לתרומה פורום החוסכים לפנסיה




מהו המודל הצ'יליאני?

המודל הצ'יליאני, או: מודל חכ"מ (חסכון כספי מותאם), כפי שהוא מכונה במשרד האוצר, הוא מודל המציג כללים לקביעת רמת הסיכון בתיק ההשקעות, בהתאם לגיל החוסך או למועד היציאה שלו לפנסיה. ההנחה היא שככל שהחוסך קרוב יותר לגיל שבו יצטרך את הכסף, כך הוא יותר "שונא סיכון", ואיננו יכול לקחת על עצמו סיכונים של ירידת שווי ההשקעה, גם אם בכך הוא מוותר על הזדמנויות לתשואה גבוהה יותר.
יש לציין כי בספרות הבין-לאומית, המושג "Chilean model" משמש במשמעות רחבה יותר הכוללת את הרפורמות שנעשו במערכת הפנסיה בצ'ילה בשנות ה-80, וממעבר ממערכת פנסיה ציבורית לפרטית.

מדוע הוחלט לייבא מודל מצ'ילה?

במשבר הכלכלי משנת 2008, התברר שהשווי המשוערך של החסכונות הפנסיוניים נפגע עקב השקעה במניות, באג"ח קונצרניות לא מוגנות בבטחונות ובהשקעות נוספות בסיכון גבוה. עליות ומורדות הן דבר מוכר בשוק ההון, אולם אנשים שנמצאים בפנסיה או קרובים לגיל היציאה לפנסיה אינם יכולים להרשות לעצמם ירידה בשווי הפנסיה שלהם של 20-30%. לעומת זאת, אנשים שיש להם זמן רב יותר עד הפנסיה, ברוב המקרים יכולים לשאת עליות ומורדות במהלך התקופה, בהנחה שיש סיכוי גבוה יותר לתשואה טובה לאורך זמן, וההפסדים יתוקנו בהמשך הזמן. בכל מקרה, מעבר בין המסלולים צריך להתבצע בהדרגה, ולא כדאי להיפטר בבת אחת מהרבה נכסים כגון מניות, במיוחד בתקופת שפל. השיטה הנהוגה בצ'ילה נתנה מענה יפה לנושא.

אילו נכסים נחשבים בסיכון?

נכסים בטוחים: אג"ח מיועדות שיש בידי קרנות הפנסיה, אג"ח ממשלתיות סחירות, וגם אג"ח קונצרניות שמגובים בבטחונות מוצקים שאין עליהן שעבודים בעדיפות גבוהה יותר, שכפופות להתניות פיננסיות קשיחות, או אג"ח של מוסדות פיננסיים (בנקים וחברות ביטוח) שנמצאים בפיקוח רגולטורי קבוע. לעומת זאת, מניות כמובן, או אג"ח שאין עבורן בטחונות אלא דירוג אשראי בלבד, אינן בהכרח בטוחות מספיק.

מה היה המצב לפני יישום השיטה?

נכון לשנים 2008-14, רוב החוסכים נמצאו ב"מסלול כללי" שמחלק את תיק ההשקעות בין מספר סוגי השקעה, אך מבלי להתחשב בגיל החוסך ובמועד שבו יצטרך את הכסף. חוסכים מסוימים נמצאים במסלולים מיועדים שבחרו, מסלולים סולידיים יותר או מוטי מדד, מט"ח או מניות אבל אין קשר בין בחירת המסלול לגיל החוסך. בשנת 2012 החלו חלק מגופי הפנסיה לפתוח מסלולים לפי שנת פרישה מיועדת או בתמהיל משתנה עם הגיל, שמהווה יישום בפועל בהתנדבות של המודל, לדוגמא קרן הפנסיה מנורה-מבטחים, או שיטת המסלולים הפסיביים של הפניקס ואקסלנס, שמאפשרת גם שינוי אוטומטי של החלוקה בין הסלים עם הגיל. אולם שיטה זו דורשת הצטרפות ואיננה נעשית באופן אוטומטי כברירת מחדל.

מה עשה בעניין משרד האוצר?

משרד האוצר הצהיר בתחילת 2010 על כוונה לאמץ את המודל הצ'יליאני. בתאריך 6.7.10 משרד האוצר הפיץ טיוטת שניה של חוזר למודל הצ'יליאני, שדוחה בפועל את יישום השיטה בתהליך רב-שנתי עד 2016. עם זאת לא יצאה באותו שלב הנחיה מחייבת של האוצר בנושא.
ע"פ ידיעה שפורסמה ב-1.1.12, משרד האוצר עמד לאמץ את הצעת פורום החוסכים לפנסיה כפי שהוצגה לועדת טרכטנברג, לועדת הכספים של הכנסת ולמשרד האוצר, ולאמץ את המודל הצ'יליאני תוך הנפקת אג"ח מיועדות, במקום האג"ח המיועדות המונפקות כיום לקרנות הפנסיה בכל הגילאים. אולם ב-4.1.12 התקיימה מסיבת עיתונאים של שר האוצר שטייניץ והממונה על שוק ההון שריג, בה הצהירו על כוונה לאמץ את המודל באמצעות הקמת מסלולי ברירת מחדל לפי גיל החוסך, אולם ללא הנפקת אג"ח מיועדות, ללא כספי הפיצויים וללא קביעת מגבלות על שיעורי ההשקעה בנכסים מסוכנים כגון מניות.
למצגת המודל החכ"מ - משרד האוצר
שאלות נפוצות המודל החכ"מ - משרד האוצר 2012
לטיוטת תקנות המודל החכ"מ - 2012
לטיוטת חוזר המודל החכ"מ - 2012
ב-18.4.12 הודיע האוצר על דחיית יישום השיטה לשנת 2014. השנה התחילה והמודל טרם יושם. בינתיים, תיקי ההשקעות של גופי הפנסיה העלו את רמת הסיכון ושעורי ההשקעה במניות, עקב הריבית הנמוכה, כך שהסיכון לחוסכים המבוגרים עלה.יש לציין כי תקנות אלו מעולם לא נדונו בועדות הכנסת. ע"פ פרסומים, בגלל התנגדות ח"כ חיים כץ, שדרש לכלול במודל הנפקת אג"ח מיועדות.עם זאת, העיכוב מנע גם החלת המודל על ביטוחי המנהלים (למשל קרנות י'), שעבורם בכל מקרה לא מדובר בהנפקת אג"ח מיועדות.

בנובמבר 2014 פרסמה המפקחת על שוק ההון, דורית סלינגר, טיוטת חוזר שאמורה להחיל את המודל רק על עמיתים חדשים (כלומר על דור העתיד של החוסכים, וכאלו שעוברים או מצטרפים לקופה חדשה), ועדיין ללא הנפקה נוספת של אג"ח מיועדות. הצעד טוב כשלעצמו, אולם כמובן איננו מספיק. יש להניח שמתכונת זו נבחרה כיוון שהיא מאפשרת להחיל את המודל בחוזר ולא בתקנות, הדורשות אישור מהכנסת.
למכתב נלווה
לטיוטת חוזר
לאחר לחץ נוסף של הפורום ומספר פגישות עם אגף שוק ההון במשרד האוצר, הוצא חוזר סופי בשנת 2015. מאז עודכן החוזר מספר פעמים.
שינוי נוסף בוצע בשנת 2017 במסגרת הועדה בראשות מנכ"ל האוצר שי באב"ד ששינתה את הקצאת אגרות החוב המיועדות בין קבוצות הגיל.

ומה עמדת הפורום בעניין?

הפורום תמך ותומך במודל הצ'יליאני, ובכך שהמודל יחול הן על כספי פיצויים והן על כספי תגמולים, אולם סבור שעל הממשלה לסייע בביצוע המסלולים לחוסכים המבוגרים - הרגישים לסיכון, בדרך של הנפקת אג"ח מיועדות בריבית מובטחת - 4% או 5% לשנה צמוד למדד, בשיעור גבוה יותר, בקרנות הפנסיה ובקופות הגמל. בדרך זו, מסלולי החסכון לחוסכים מגיל 60 ואילך יהיו חשופים פחות לסיכונים של השקעה במניות או באג"ח קונצרניות לא מוגנות, וימשיכו לתת תשואה ריאלית סבירה.
אחת השאלות שעולות בהקשר זה, הוא מה תעשה המדינה עם הכספים שתגייס מהנפקת אג"ח מיועדות, וכיצד תממן את תשלומי החוב לפנסיונרים בעתיד. כיום כספים שמגויסים מהנפקת אג"ח נבלעים בתקציב המדינה, הופכים לחוב על קופת המדינה ובסוף מוחזרים ממיסים. על-פי הצעת הפורום, כספים אלו יושקעו בקרן השקעות, בדומה לקרן תמלוגי הגז, מתוך מגמה לייצר תשואה לאורך זמן, וכך החוב יהיה מגובה בנכסים, והמדינה תשלם רק הפרשי תשואה, אם וכאשר יהיו.
למכתבנו לשר האוצר 11.12.11
למכתבנו לראש המועצה הלאומית לכלכלה 1.4.12
יש להחיל את המודל על כל סוגי החסכון הפנסיוני הלא-מובטח: קופות גמל, קרנות פנסיה חדשות וביטוחי מנהלים (כולל קרנות י' של פוליסות משתתפות ברווחים).
לתגובת הפורום לטיוטת חוזר האוצר - דצמבר 2014

ערוץ 10, מוסף "אנליסט" 25.2.14 על סכנות אי יישום המודל בעידן הריבית הנמוכה

אילו מסלולים נפתחו בישראל ע"פ השיטה?

ע"פ חוזר גופים מוסדיים 2020-136, כל מוצר פנסיוני פתח מסלולים תלויי גיל בחלוקה הבאה:
1. לעמיתים עד גיל 50.
2. מסלול בני 50-60.
3. מסלול בני 60 ומעלה.
4. מסלול מקבלי קצבאות.
כל עמית חדש בקופה שויך למסלול ע"פ גילו, אלא אם הוא בחר מסלול אחר.

על אלו סוגים של חסכון יחול המודל החדש?

המודל יחול על רוב ביטוחי המנהלים, קרנות הפנסיה החדשות וקופות הגמל הפעילות, אולם לא יחול על קרנות הפנסיה הותיקות, קופות גמל מרכזיות לקצבה, פנסיה תקציבית או פיצויים, קופות גמל לדמי מחלה, קרנות השתלמות, קופות גמל בניהול אישי, לחופשה או למטרה אחרת.

כתבות בנושא:
פורום החוסכים לפנסיה: לאמץ את המודל הצ'יליאני (עדיף 22.8.11)
אחריות הממשלה לחיסכון הפנסיוני והקטנת החשיפה לטלטלות שוק ההון (עבודה שחורה 20.12.11)
האוצר: מבוגרים יקבלו הבטחת תשואה לפנסיה, צעירים - לא (TheMarker 1.1.12)
חכ"מים גדולים (כלכליסט 5.1.12)
המוסדיים לחצו - יישום המודל הצ'יליאני להפחתת סיכונים בפנסיה נדחה ל-2014 (TheMarker 18.4.12)
ח"כ כץ לא היה מרוצה מהמודל הצ'יליאני והביא לדחייתו בשנה (כלכליסט 19.4.12)
סלינגר משיקה מחדש המודל הצ'יליאני: מדיניות השקעות בפנסיה לפי גיל (TheMarker 5.11.14)
חיסכון לפי גיל: האם הפעם זה יצליח? (Ynet 6.11.14)